En İyi Türkçe PodCast’ler

En sevdiğim türkçe podcast kayıtları
Kaynak: Matt Botsford @ Unsplash

Merhaba, bir aylık aradan sonra sizlerle paylaştığım bu yazımda son yıllarda özellikle trafikte geçirdiğim zamanı daha eğlenceli ve daha faydalı hale getiren bir iletişim kanalı olan Podcast ’lerden bahsedeceğim. Özellikle ABD’de çok yaygın olan Podcast ’lar son dönemde ülkemizde de hem çeşitlilik hem de kalite anlamında belli bir seviyeye ulaşmış durumda.

Yazının başlığı her ne kadar “En İyi Türkçe Podcast ’ler” olsa da bu önermenin subjektif bir tarafı olduğu kesin. Okuyacaklarınız bir araya toplanmış alanlarında söz sahibi uzmanların belirlediği ya da Türkiye genelinde yapılan bir Podcast anketinin çıktıları değil. Dolayısı ile bu yazıyı benim en severek dinlediğim ve sizlere önermekten çekinmeyeceğim podcast’ler listesi olarak da görebilirsiniz.

Podcast Nedir ?

Podcast ses kaydı
Kaynak: NeONBRAND @ Unsplash

Podcast en genel anlamda bir dijital medya dosyasıdır. Ben çerçeveyi konuşma ve/veya müzik dosyalarından oluşan sesli Podcast ’lar olarak daraltıyorum. Bu dosyaları bilgisayarınıza veya benim yaptığım gibi taşınabilir cihazlarınıza indirerek dinleyebilirsiniz. iTunes, Spotify, web sayfaları gibi mecralar üzerinden bu dosyalara ulaşmak mümkün.

Ben Podcast ’i bir iletişim kanalı olarak görüyorum. Konuşmasını kaydedip yayınlayan kişi kendi görüş ve önerilerini dijital sonsuzluk üzerinden insanlarla paylaştığı gibi dinleyiciler de bir çok farklı kanal üzerinden yorum ve görüşlerini program sahibine iletebilmektedir. Dolayısı ile gerçek zamanlı olmasa da iki taraflı bir paylaşım ve etkileşim sağlanabilmektedir.

Listeye geçmeden önceki son notum ise şu olacak. Klasik anlamdaki sesli iletişim sahası olan radyo programları doğaları gereği çok kolay bir şekilde Podcast ’e dönüştürülebilirler. Günümüzde bir çok radyo programı geçmiş bölümlerini Podcast olarak dinleyicileri ile paylaşmaktadır. Aralarında çok sevdiklerim olmasına rağmen bu yazının radyo programı arşivlerini es geçerek safkan PodCast’lere odaklandığını hatırlatmak isterim.

Mutlaka Takip Etmeniz Gereken Türkçe Podcast ’ler

Bu listede paylaşılan PodCast’lerin sıralaması tamamen rastgele verilmiştir. Yani listenin başındaki Podcast en favori PodCast’im ; sonundaki en az favori PodCast’im diye bir durum yok. Sonuçta hepsi sevip, beğenip, sizlere önerecek kalitede bulduğum yapımlar. Ancak tüm Podcast maceramın başlamasını sağlayan, diğer Podcast ’ler tanışmamın yolunu açan, bir çok diğer yapını maddi ve manevi açıdan destekleyerek Türkiye’deki “Podcast ekosisteminin” taşıyıcı kolonlarından biri haline gelen Girişimci Muhabbeti ile lafa başlamanın yerinde olacağını da söylemek gerek. Bu ara nottan sonra En Favori Türkçe Podcast ’lerim listemize bakabiliriz…

GİRİŞİMCİ MUHABBETİ

Girişimci muhabbeti podcast logo
Girişimci Muhabbeti

“Merhaba ben Samican (Tandoğdu)” , “Merhaba ben Barış (Koçdur)” , “Merhaba ben Tuna (Yaprak)” açılışı ile kulaklarımıza yer etmiş, Türkçe Podcast dünyasının kült programıdır.

Podcast ’in odağında Türkiye’deki startup ekosistemi var. Bu sistem içerisindeki girişimcilerin, yatırımcıların, girişimci adaylarının, teknolojik gelişmeleri takip etmekten keyif alan herkesin ilgilisi çekecek bir içerik sunuyor. Elbette Türkiye ve Dünya gündemindeki siyasi, ekonomik ve hatta bazen magazinsel konulara değinmeden geçmiyorlar. Türkiye’deki iş hayatı ve gündelik yaşam nasıl akıyorsa bunu bir şekilde takip ediyor ve içeriklerine yansıtıyorlar.

Konuk aldıkları bölümler de mevcut. Bu bölümler sayesinde Türkiye’de olduğunu dahi bilmediğim bir çok iş alanı hakkında bilgim oldu. Konukların tecrübeleri bu dünyaya adım atmayı düşünenler için çok ilham verici.

2015 senesinden beri devam eden programın 200’ün üzerinde bölümü mevcut. Bu Podcast ’in bir çok özelliği sayılabilir ama en öne çıkanı kesintisiz her hafta bir bölüm yayınlıyor olmaları. Elbette arada istisnalar oluyor ancak bunlar planlı ve önceden dinleyicilerle paylaşılmış dinlenme/tatil araları şeklinde oluyor. Bu sayede tıpkı bir TV dizisi izler gibi müdavimi olup bırakamıyorsunuz.

Tüm yorumlarımın sonunda Girişimci Muhabbeti Podcast ’inin kusursuz bir kalite ve güzellik örneği olmadığını söylemek istiyorum. Zaten bu kadar mükemmel bir içeriğin, kurgulanmış bir akışın doğal olması ve adının “muhabbet” olması mümkün olamazdı. Bu Podcast ’ın güzelliği doğallığından, akışına bırakılmasından ve sunucuların samimi tarzından geliyor. Dolayısı ile hatalı söylemler, boş muhabbetler, uykusuzluktan ne diyeceklerini bilemedikleri bölümler de yok değil. Ama bir kere takipçisi olduktan sonra aileden biri oluyorsunuz ve bu aksaklıklar fazla kulağınızı tırmalamıyor.

PSİKOLOG BEYHAN BUDAK

Beyhan budak podcast logo
Psikolog Beyhan Budak

Uzman psikolog Beyhan Budak paylaşımlarını asıl olarak YouTube kanalı üzerinden yapanlardan. Kimi zaman iç, kimi zamanlar da dış mekanlarda yaptığı kayıtlarla psikoloji merkezli, faydalı videoları takipçileri ile paylaşıyor. Ancak ben ses dosyası üzerinden bu tip paylaşımları takip etmeyi tercih ettiğimden kendisini ilk olarak sesli Podcast aleminde tanıdım.

Kendi psikolojik sorularıma cevap aradığım bir dönemde yardımıma yetişti diyebilirim. Lafı uzatmadan, tanımları dolandırmadan net ve hızlı şekilde vermek istediği mesajı dinleyiciye aktaran bir içerik sunuyor. Ancak burada altını çizmem gereken bir nokta var. Bu Podcast ’de 5 maddede sıkıntılardan kurtulun, 10 maddede mutlu olun gibi hap bilgiler, listeler bulamazsınız. Tam tersine 15 dakikalık bir Podcast ’i dinleyerek psikolojik sorunlardan kurtulamayacağınızı anlıyor ve verilen tavsiyeleri yerine getirmeniz halinde işlerin yavaş yavaş olumluya gideceğini görüyorsunuz.

Beyhan Budak ‘ın severek okuduğum kitabı Kendine İyi Davran Güzel İnsan ‘nın özetine buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili bölümleri dinlemenin kaygılarımı kontrol almakta bana iyi geldiğini söyleyebilirim. Bunun dışında birçok farklı konu işlenmiş ve 1-2 haftada bir yenileri de listeye ekleniyor.

Önemli olan çözüme doğru bir adım atmak. Beyhan Budak bu ilk adımlarınızda size kılavuzluk edebilecek içerikler paylaşıyor. Sakin ses tonunun bende bir rahatlama sağladığını da itiraf etmeliyim.

KAÇIK PRENS

Kaçık prens podcast logo
Kaçık Prens

Emre Selçuk ve Melih Kavukçu’nun hazırlayıp sunduğu bu Podcast temelde psikoloji ile ilgili. Psikoloji hem YouTube kanallarında hem de Podcast dünyasında fazlasıyla işlenen bir alan. İyi örnekler kadar içi boş, gereksiz konuşmalar veya aşırı akademik, sıkıcı ve gündelik hayata uzak içeriklerle de karşılaşmanız muhtemel.

Kaçık Prens gündelik hayatımızda aklımızı ruhumuzu kurcalayan bir çok soruya/soruna yine gündelik bir muhabbet tarzında (herkesin sıkılmadan dinleyip anlayabileceği şekilde) ama bilimsel dayanaklara dayandırarak (özellikle güncel çalışma ve makaleleri tarayıp programa hazırlanarak gelmeleri çok hoşuma gidiyor) cevap arayan bir Podcast. Yapımcıların kendi tanımlarına göre bu programı “psikoloji doktorasına sahip bir taksicinin arabasındaki bir sohbet” gibi düşünebilirsiniz 🙂

Yayınlanmış 90’a yakın bölümü var. Ortalama 3 haftada 1 bir bölüm yüklüyorlar. Genelde 45-60dk’lık bölümler İstanbul trafiğindeki uzun yolculuklar için ideal. Benim geç dönem keşiflerimden; güncel bölümlerden başlayıp geriye doğru giderek dinliyorum. Henüz hepsi bitmedi ama zaten dinlediğim ilk bölümden sonra bu listeye girmeyi hak etti. Tavsiye isteyenler için 87. Bölümü önerebilirim. Özellikle beyaz yaka çalışan arkadaşlarımızın ilgisi çekecek konuları işleyen bu bölümde açık ofis, evden çalışma, multi tasking gibi kavramlar üzerine güzel bir sohbet dinleyebilirsiniz.

PARAŞÜT İLE ÜRETİM BANDI

Paraşüt ile üretim bandı podcast logo
Paraşüt’le Üretim Bandı

Paraşüt aslında ön muhasebe hizmeti sunan bir girişim firması. 2013 yılında kurulan firma yakın zamanda uluslararası bir ortaklık tarafından satın alındı. Bu girişimin kurucu ortaklarından olan Andaç ve ekibe en başlarda dahil olan Eran işlerini hobileri ile birleştirerek Paraşüt ile Üretim Bandı Podcast ’ini yaratmışlar.

Bu Podcast farklı sektörlerde hizmet veren teknoloji firmalarının nasıl ürün geliştirdiklerini inceleyen bir çeşit deneysel tecrübe paylaşım platformu. Her bölümde konuk/-lar gelerek firmalarının kendine has süreçlerini, başarılı/başarısız uygulamalarını açık bir şekilde sizlerle paylaşıyorlar. Ürün yönetimini nasıl yapıyorlar? Müşterinin isteklerine nasıl cevap veriyorlar? Fiyatlandırmayı neye göre yapıyorlar? Dış pazarlara nasıl açılmışlar? Bu ve benzeri bir çok sorunun cevabını Podcast kapsamında bulabilir, kendi Startup’ınıza uygulayabilirsiniz. Eran ve Andaç çok verimli bir benchmark çalışmasını ayağınıza (daha doğrusu kulağınıza) kadar getiriyor. Dinleyip faydalanması sizden…

Hem eğitici hem öğretici bir içerik. Asla sıkıcı bir jargonu yok. Üstelik benim kalbimde çok ayrı bir yeri veri. Zira bir bölümlerine beni konuk olarak davet etme inceliğini göstermişlerdi. İlginç bir tecrübe olmuştu 🙂 Otomotiv teknolojileri ile ilgilenenlerin hoşuna gidebilir.

İLK SAYFASI

İlk sayfası podcast logo
İlk Sayfası

İlk Sayfası kitap ve yazarlık üzerine kurgulanmış bir Podcast. Storytel sponsorluğundaki bölümleri Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu hazırlayıp sunuyor. Hazırlayanların tanınmış, bilinen insanları olması açısından listemdeki diğer Podcast ’lerden ayrılan bir yanı var.

Podcast ’in net bir hedefi var; “Nasıl yazılır?” sorusuna cevap bulmak. Yazarların tecrübe ve tavsiyelerini yazma meraklıları, yazar adayları ile buluşturmak. Podcast ’i Can Kozanoğlu’nun tanımı ile “bir çeşit sesli yazı/yazarlık atölyesi” olarak da tanımlayabiliriz.

Podcast 26 bölüm sonunda final yapmış. Konuk yazarlar eşliğinde çekilen 25 bölüm + 1 final (tüm sezonun özetinin yapıldığı) bölümünden oluşan çok keyifli bir Podcast macerası sizi bekliyor. Ahmet Ümit ve Hakan Günday’lı bölümler benim favorilerim.

Her bölüme seçilen kitabın ilk sayfasının Storytel’deki kayıtlarını kimi zaman yazarın kendi sesinden kimi zaman profesyonel bir seslendirme sanatçısından dinleyerek başlıyoruz. Sonrasında sohbet bu kitabın yazılma süreci üzerinden ilerliyor. Yazarlar bu süreçte yaşadıkları tecrübeler üzerinden faydalanabileceğimiz tavsiyeleri bizlerle paylaşıyorlar.

Tüm bölümleri dinlerseniz yazarların 3 temel yazma stiline ayrıldığını göreceksiniz. İlk grup olarak (insana en doğrusu budur dedirten) “Ne yazacağını baştan çalışıp hazırlayan, masanın başına bir şablonla oturan” yazarlar geliyor. Sonrasında (en sıkıcı ve ama belki de en garantici yol olan) “Yazdığı şeyleri bir kaç kez üzerinden geçerek değiştiren geliştiren” yazarlar var. Son grubu ise (en eğlenceli ama en ürkütücü stil olan) “yazmayı bir macera olarak gören, sonunun nereye çıkacağını bilmeden yazmaya başlayan” yazarlar oluşturuyor. Bakalım size hangi stil daha yakın gelecek?

Son söz; yazar olmak için yazmak lazım !

MİDASIN KULAKLARI

Midasın kulakları podcast logo
Midas’ın Kulakları

Serhan Demirci’nin uzun uzun konuşarak bizlerin kulaklarını Midas’ın eşek kulaklarına çevirdiği program benim kişisel favorilerimden biri. Midas’ın Kulakları Podcast ’i Angaralı Serhan’nın 10 yıldan uzun süredir yaşadığı uzakdoğu (Tayvan) hakkındaki görüş ve tecrübeleri aktardığı bir program.

Programda yalın bir üslup ve anlaşılır bir dil kullanılıyor. Anlatılanlar da roket bilimi değil sonuçta:) Beni cezbeden özelliği ise gerçekçi ve objektif paylaşımlar yapılıyor olması. Yurtdışında yaşamak şöyle güzel, böyle eğlenceli diye pembe yalan bir dünya çizilmiyor.

Yurtdışına nasıl gidilir? Yurtdışında yaşamanın zorlukları nelerdir? Uzakdoğu mutfağına alışmak mümkün mü? Çince zor bir dil midir? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Üstelik verilen tavsiyeler sadece Çin özelinde değil genel olarak tüm yurtdışı maceraları için uygulanabilir nitelikte.

Çin/Uzakdoğu dışındaki konularda da paylaşımlar var. Örneğin Serhan’nın girişimcilik veya popüler bir konu olan dijital göçebelik hakkındaki fikirlerini bulabilirsiniz.

1 OYUNDAN FAZLASI

Bir oyundan fazlası podcast logo
Bir Oyundan Fazlası

1 Oyundan Fazlası listemde spor ile alakalı olan tek Podcast. Tunç, Kaan ve Aleks’in yaptığı program 2017’den beri devam ediyor ve şu anda 90’a yakın bölüm paylaşmışlar. Bir spor PodCcast ’i olsa da normal olarak futbol ve basketbol ağırlıklı. Türkiye’deki tüm spor dünyası da öyle değil mi zaten…?

Açılıştaki jenerik müziği çok eğlenceli. Türk sporu yakın tarihinin unutulmaz demeç ve spiker anonslarından oluşan çok güzel bir kolaj yapmışlar. Her seferinde gülerek dinliyorum.

Kendi yaptıkları tanıma göre; “Her türlü spora değinen düşük bilgili, özgüveni yüksek bir program”. Dolayısı ile spor yazar ve yorumcularının konuştuğu ana akım medyada pek çok örneğini bulabileceğiniz alışıldık spor programlarındaki üslubu aramamalısınız. Bu Podcast daha çok arkadaşlar arasında yapılan bir spor sohbeti ayarında geçiyor. Teleziyon ekranlarında show yapan yorumculardan sıkılan biz taraftarlar için daha samimi ve sıcak bir alternatif sağlıyor. Siz de denemelisiniz.

HAYATLAR HİKAYELER

Hayatlar hikayeler podcast logo
Hayatlar Hikayeler

Başarılı insanlarla yapılan röportajlar, ünlülerin TEDx konuşmaları, meşhur sporcu veya şarkıcıların biyografilerini yansıtan filmler… Bunlar herkes gibi benim de ilgimi çeken işler oluyor. Ancak gündelik hayatımızda sokakta karşılaşabileceğimiz insanlardan da ilginç hikayeler, tecrübeler çıkabileceğini unutmamalıyız!

Sıla Yücesoy hazırladığı Podcast ile tam da bu alana ateş etmiş. Senin benim gibi sıradan insanlardan ilginç, ilham verici hikayeler çıkarıyor ve bizlerle paylaşıyor.Kurgudan uzak, samimi, başarılar kadar tökezlemeler de içeren gerçek hikayeler.

Malesef çok az bölüm var. Dolayısı ile hepsini bir solukta dinleyip bitirebilirsiniz. Ama illa da bir tavsiye isterseniz çocuk psikolojisi ve oyun terapisi hakkındaki 4. bölüm ve Dubai’de yaşam, ekonomi ve pastacılık üzerine sohbet edilen 15. bölümlerden başlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir