Kitap Önerisi – 1

Mahfi Eğilmez Örneklerle Kolay Ekonomi Kitabı

Kitap Önermekteki Motivasyonum Nedir?

Merhaba; bu bölümde en severek okuduğum kitaplar arasından seçtiklerimi sizlerle paylaşacağım. İlk paylaşımım Mahfi Eğilmez’in yazdığı Örneklerle Kolay Ekonomi Kitabı olacak.

Buradaki kriterim öne çıkan, çok satan veya yeni çıkan gibi güncel başlıklardan çok eserde veya yazarda beni etkileyen bir özellik olmasıdır. Dolayısı beni etkileyen bu özellikler üzerinden sizlere kitap önerilerinde bulunmayı amaçlıyorum. Bu sayede belki kitap seçimlerinize de bir katkım olur.

Kitap incelemelerini blog’umun Kültür / Sanat kategorisi altında sizlerle paylaşacağım. Blog’umda işleyeceğim diğer konu başlıkları hakkındaki içerik bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Edebiyat Eleştirisi ile Kitap Önerisi Arasındaki Fark

Kitap yorumlamak ya da başka bir tabirle kitap incelemesi yapmak başlı başına bir uzmanlık dalı olarak görülüyor. Biraz daha temele inecek olursak esas olgunun “sanat eleştirisi” olduğunu görürüz. Her türlü sanat faaliyeti veya ürünü üzerine uzmanlaşılmış ayrı eleştiri disiplinleri olduğunu söyleyebiliriz. Resim eleştirisi, Kitap eleştirisi, Tiyatro/Sinema eleştirisi gibi…

Edebiyat eleştirisi” ve bunun bir alt kolu olan “kitap eleştirisi” bu konuda kendini uzmanlaştırmış kişileri belli kural ve kuramlar (yansıtmacılık kuramı, anlatımcılık kuramı, eser merkezli kuram vb.) üzerinden yaptığı / yapması gereken bir iş.

Kitap eleştirisi nasıl yapılır? , Kitap eleştirisi nasıl yazılır? Sorularında daha detaylı bir araştırma yapmak isteyenler Ayşe Ümit Karabacak’ın bu videosu ile başlayabilirler.

Dolayısı ile bu bölümdeki hedefimi tanımlamak için “Kitap Önerisi” başlığı daha doğru bir tanım olacaktır. Okuduğum ve bir açıdan sizlerle paylaşmaya değer bulduğum kitapları, yazarları, kitapların ardındaki hikayeleri helebiOKU.com ‘un Kültür/Sanat kategorisi altından sizlerle paylaşacağım.

Niyet üzerinde anlaştığımıza göre başlayalım…

Örneklerle Kolay Ekonomi – Mahfi Eğilmez

Ekonomi Bozuk Paralar
Kaynak: Steve Johnson / Unsplash

Standart bir giriş; Ekonomi Birçok İnsan İçim Sıkıcı Bir Konudur. Gazetelerdeki, dergilerdeki ekonomi sayfalarına göz ucuyla bakıp; televizyonda ekonomi tartışma programlarını yayının beşinci dakikasında kapatıp en sevdiği diziyi açanlardan mısınız?

Ekonomi ile ilgilenmez bu tavırlarımıza rağmen hemen hepimiz; Dolar nasıl düşer? , Kriz çıkacak mı? , Merkez bankası müdahale edecek mi? gibi soruları günlük hayatımızda bir çok defa duyar ya da bizzat kullanırız.

Bu çelişki konu hakkında keyifli bir tartışma yapmaya yetecek veya yapılan bir tartışmayı takip edebilecek temel bilgi seviyesinde sahip olmamızdan kaynaklanmaktadır. İnkar ve öfke aşamalarını geçerek kabullenme evresine gelenlerdenseniz işte sizin ilacınız ; Mahfi Eğilmez’in kaleme aldığı Örneklerle Kolay Ekonomi kitabı.

Finans, parayı elden ele geçirip sonunda kaybetme sanatıdır.Robert W. Sarnoff

Yazarın tanımına bakacak olursak bu kitabın amacı ekonomiyi en basit haliyle anlatmak ve onu okuyan herkesin ekonomiyle ilgili söylenenleri, yazılanları, tartışılanları rahatlıkla takip edebilmesini sağlamaktır.

Kitap ilk baskısını Mart 2012’de yapmış. Ben Remzi Kitabevi tarafından ekim 2017’de basılan 16. versiyonunu okudum. Yazarın da amaçladığı gibi gündemi takip edebilecek temel bilgi birikimine sahip olmak isteyenler, bu konularla amatör olarak ilgilenenler veya ekonomi bilgilerini yenilemek isteyenler için uygun bir kaynak olduğunu söyleyebilirim.

Değerlendirmelerim

Örneklerle Kolay Ekonomi, Türkiye halkının ihtiyaçlarını iyi gözlemlemiş ve zamanın gerçeklerine göre bir çözüm yolu üretmiştir. Ülkemizde ekonomi gündemi hem kamuda hem de özel sektörde her zaman hareketli olmuştur. Dolayısı ile gazetelerdeki ekonomi sayfalarından televizyondaki tartışma programlarına kadar her platformda tartışacak ve değerlendirecek onlarca ekonomi konusu bulabiliyoruz. Bireyler içlerinde bulundukları toplumun bu ortak gündeminden kopuk yaşayamazlar. Er ya da geç , az ya da çok , makro ya da mikro ölçekte hepimizin analiz etmesi gereken ekonomi merkezli bir konu başlığımız var. Yazar işte toplumdaki bu ihtiyacı çok iyi yakalamış ve kendi köşesinde bu konu hakkında tespitler yapmak yerine çözüme götüren bir aksiyon olarak bu kitabı bizlerle paylaşmış.

Mahfi Eğilmez yıllara dayanan ekonomi bilgisini biz amatör ekonomi meraklılarını ürkütmeyecek şekilde kitaba yansıtmayı başarmıştır. Kitabın hiçbir yerinde teknik bilgi birikiminden kaynaklanan ego patlamalarını görmüyoruz. Yazar belki en zor şey olan basit kalarak gerekli temel mesajı okuyucuya vermek konusunda çok başarılı olmuş. Kitaptaki teknik bilgi seviyesi bir seviye arttırılsa belki de benim gibi bu işe uzaktan bakanlar 5. , 10. sayfada kitaptan soğuyabilirlerdi. Tuzu biberi tam ayarında 🙂 

Bugünün krizi yarının şakası olur.H. G. Wells

Eserin yapısı da yukarıda anlattığım basit anlatım prensibini destekler nitelikte. Kitaptaki tüm bölümler sadece 2 sayfadan oluşuyor. Ekonominin temel kavramlarından birinin ne demek olduğuna 2 sayfa içinde cevap buluyorsun. Bu bizler gibi ekonomi bilgisi olmayan kişileri cesaretlendirici bir etki yaratıyor. Sonuca hızlı ulaşmak, yeni bir şeyler öğrenmiş olmak bir sonraki bölüme geçmek için kişiyi motive ediyor. Bu akış düzeni kitabı bir çırpıda okuyup bitirmenizi sağlayan muhteşem bir yapısal özellik.

Sonuç

Son olarak işe biraz da okur açısından bakalım. Duygusal olarak kişinin omuzlarına yeni yükler yüklemeyen bir kitap tutuyorsunuz ellerinizde. Kalınlığı ile, boyutları ile, punto büyüklüğü ile sizi korkutmuyor. Onu uykuya dalmadan önceki 15dk’lık süreçte okuyabileceğinizi ve bu kısa süre sonunda bile yeni bir şeyler öğrenebileceğinizin mesajını size veriyor. Bölümler kolaylıkla akıp giderken kendini asla tekrar etmeden sürekli yeni bilgiler kazanıyorsunuz ve bu da sizi mutlu ediyor. Eğer yeni şeyler öğrenmekten mutlu olabilenlerdenseniz bu kitap sizin en iyi yol arkadaşlarınızdan biri olabilir.

Mahfi Hoca’nın ellerine sağlık.

Mahfi Eğilmez Kimdir?

Mahfi Eğilmez Profil
Dr. Mahfi Eğilmez

Önce birkaç kişisel görüş. Mahfi Eğilmez; benim hiç ilgimi çekmeyen ekonomi konusunda ön yargılarımı yıkarak bana ulaşabilmiş ender belkide tek iktisatçıdır. Bunun kaynağının gözümdeki kişisel imajı olduğunu düşünüyorum.

Popüler kültürün iletişim kanallarında boy gösterir ancak asla şov yapmak veya aykırı bir görüş/duruş sergileyerek dikkat çekmek eğiliminde değildir. Anlaşılır bir dilde konuşur, doğru bir dille yazar. Mesajları durumun ve dinleyenin kalibresine göre ayarlayabilir.

Buna paralel sıkıcı ve asık suratlı bir devlet görevlisi de değildir. Güleriz ağlanacak halimize şeklindeki bir çok ekonomik durumu arkalarda gizlediği muzip bir gülüşle anlatabilir. Mesajlarında genel olarak bir umutsuzluk havası sezinlemem. Ancak realisttir de , yapılması gereken yapısal reformlar hakkındaki görüşlerini mesajın sonuna eklemeyi unutmaz. 🙂 

Yazarın Hayatı

İstanbul ‘da doğmuştur. Ekonomi ve maliye alanındaki lisans derecesini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden almıştır. Gazi Üniversitesinde kamu maliyesi üzerine doktorasını tamamlamıştır.

Kamudaki görevlerine maliye müfettiş muavini olarak başlamış ve çeşitli daire başkanlığı görevlerinden sonra en son Hazine Müsteşarı olarak görev yapmıştır. Bu görevinden 1997 Aralık ayında istifa ederek kamudaki görevinden ayrılmıştır.

Devlet kurumlarındaki görevlerinin ardından bir çok özel şirkette yönetim kademesinde görev yapmıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesinde 10 sene, Kadir Has Üniversitesinde 8 sene öğretim görevliliği yapmıştır. Şu anda derslerine Altınbaş Üniversitesinde devam etmektedir.

Bir çok dergi ve gazetede makaleleri yayımlanmıştır. Çok sayıda televizyon programında yorumlarını bizlerle paylaşmıştır. 2000’li yıllarda NTV’de yayımlanan ve Deniz Gökçe ve Asaf Savaş Akat ile birlikte sundukları Ekodiyalog programını herkese tavsiye ederim. Türkiyenin ekonomi gündemi büyük değişiklikler göstermediğinden eski bölümleri hala keyifle izleyebilir ve yeni bilgiler edinebilirsiniz.

Hitit tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla bu uygarlığın tanıtılmasına katkıda bulunmuştur. Bu konudaki kitaplarından Anitta’nın Lanetini büyük bir keyifle okumuştum. Sizlere de tavsiye ederim.

Kariyerini yaptığı alan dışında alternatif yeni bir konu üzerine kişisel motivasyonuyla bilgi edinmiş , kendini yetiştirmiş insanlara her zaman imreniyorum. Hayattan keyif almanın yollarından biri de bu sanırım; Yeni şeyler öğrenmek.

Yayımlanmış 18 kitabı ve çok sayıda makalesi vardır. Mahfi Eğilmez hakkındaki detaylı bilgilere (yorumları, makaleleri, kitapları) kendi yayımladığı bu blog’dan ulaşabilirsiniz.

One Reply to “Kitap Önerisi – 1”

  1. Ekonomiyi pratik bir şekilde anlamak ve olayları ekonomiye olan etkisi açısından yorumlayabilir hale gelmek istiyorsanız, bu kitabı tavsiye etmek yanlış olmaz görüşündeyim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir